Over ons

 
 

Waarom een leertraject?

De afgelopen jaren heeft het vakgebied beheer van de openbare ruimte zich ontwikkeld. Voorheen was het een puur technische en financiële aangelegenheid, nu is het een werkveld waar tevredenheid en betrokkenheid van de gebruikers van de openbare ruimte steeds meer centraal komt te staan. Daarnaast zien we verschillende maatschappelijke opgaven die zich deels in de openbare ruimte afspelen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatadaptatie, energietransitie en gezondheid.

Al deze ontwikkelingen vragen om een transformatie van de bestaande openbare ruimte. Dit zal flinke consequenties hebben voor het beheer van de openbare ruimte, voor de positie van de beheerder binnen de gemeentelijke organisatie en voor de politieke aandacht voor beheer. En niet tenminste voor de kennis, kunde en vaardigheden van de beheerders.

Wij zien dat beheer de komende tijd nog meer zal (moeten) veranderen door zich te richten op de toekomst. Hierbij is een brede, echt integrale blik een noodzaak. Het leertraject 'De Toekomst van Beheer' ondersteunt beheerders om praktisch invulling te geven aan al deze nieuwe ontwikkelingen.

 

Wie zijn onze docenten?

 

Martin van der zwan

Martin is directeur van adviesbureau PLANTERRA en adviseert gemeenten al 25 jaar over de innovatie van beheer. Hij verzorgt trainingen en cursussen op dit vlak en is bestuurslid van de stichting Management Public Space, waarbij hij zorgt voor een goede afstemming met het leertraject.

Martin is docent van de leerlijn ‘Vakinhoud’ en is directeur van adviesbureau PLANTERRA

karin daum

Karin begeleidt en faciliteert teams en individuen bij hun ontwikkeling, met als doel om effectiever en met meer leer- en werkplezier doelen en veranderingen te realiseren in de werkpraktijk. Ze ontwerpt leer- en veranderprocessen, stimuleert het inzetten en ontwikkelen van sterke punten en gelooft in kleine stappen om uiteindelijk grotere veranderingen te realiseren.


Karin Daum is trainer en coach van de leerlijn ‘Verandering en Persoonlijk Leiderschap’

Jop Japenga

Jop specialiseert zich binnen projecten als Research Director in ontwerpend onderzoek. Op efficiënte en deskundige wijze zorgt hij ervoor dat het onderste uit de kan wordt gehaald voor een vraagstuk. Hij is altijd op de hoogte van nieuwe technieken en ontwikkeld methodes en tools om in te zetten bij verschillende uitdagingen.

Jop is docent van de leerlijn ‘Innovatieve werkwijze’
en werkzaam bij ABZ

universiteiten2.png

docenten uit de wetenschap

We werken nauw samen met experts en wetenschappers om de meest recente kennis aan te bieden. Docenten uit diverse invalshoeken zijn betrokken bij het leertraject zoals Wageningen University & Research (Landscape Architecture & Spatial Planning), Universiteit Utrecht (Stadsgeografie) en TU Eindhoven (Urban Systems and Real Estate, Human Technology Interaction).

De wetenschappers en experts zijn vooral betrokken bij de leerlijn ‘Vakinhoud’

Madelaine Berlis

Madelaine is expert gedragsverandering en ontwerpend onderzoek binnen sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze koppelt kennis en kunde om proces-en gedragsverandering te bewerkstelligen. Ze toetst activiteiten op doelen en impact zodat ze altijd gericht actie kan ondernemen.


Madelaine is docent van de leerlijn ‘Innovatieve werkwijze’
en is werkzaam bij ABZ


Wie zijn wij?

Het Leertraject is in 2018 opgezet als initiatief van PLANTERRA, Afdeling Buitengewone Zaken en gemeenten Nijmegen en Zoetermeer. Zij zagen in de praktijk dat er bij beheer en de openbare ruimte veel kansen liggen om bij te dragen aan grote maatschappelijke opgaven.

PLANTERRA adviseert gemeenten hoe zij de openbare ruimte op sociaal, fysiek en duurzaam vlak kunnen verbeteren en beheren. Ze weten alles over de belangrijkste thema’s die zich afspelen in de openbare ruimte en hoe beheer hierop kan inspelen.

Afdeling Buitengewone Zaken onderzoekt en verheldert maatschappelijke vraagstukken. Door te experimenteren en snel de praktijk op te zoeken, leren zij organisaties innoveren en oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken.


Ben je benieuw naar het programma en wat jouw organisatie precies kan verwachten van het leertraject? Vraag dan onze brochure aan.