Design thinking als mindset

Design thinking als mindset

Design thinking is hot. In de ontwerpwereld wordt er al decennia gepubliceerd over een manier van werken die uitgaat van constant herhalende cycli van define, empathise, ideation, prototyping en testing. Ontwerpend onderzoek waarbij je direct het veld ingaat met je ideeën om nog betere ideeën te bedenken. Afdeling Buitengewone Zaken heeft zich gespecialiseerd in de mindset en nemen cursisten in zeven innovatiebijeenkomsten mee in de wereld van design thinking als middel om de stad te verbeteren.

Jop Japenga en Jan Belon begeleiden vanuit Afdeling Buitengewone Zaken het proces dat moet leiden tot een veranderende denkwijze bij de cursisten. Belon en Japenga studeerden beiden Industrial Design aan de TU Eindhoven. Daar leerden ze om te ontwerpen vanuit de eindgebruikers. Met hun bedrijf werken ze voor grote bedrijven, musea en overheidsinstanties. ‘Er is een doelstelling en daarbij zetten we ontwerp in om heel snel het effect van beoogde aanpakken te meten. De openbare ruimte leent zich daar perfect voor’, zegt Japenga.

Cyclische processen

In elke sessie komen de verschillende stappen uit het proces terug, maar de kandidaten krijgen elke innovatiebijeenkomst een andere methodiek waar ze mee gaan werken. Japenga: ‘Ondanks dat de processen altijd cyclisch zijn, zit in ons traject wel een volgordelijkheid. In de eerste sessie [link invoegen] hebben we ons gericht op innovatieve manieren om het gesprek aan te gaan met bewoners of collega’s aan de hand van conversation pieces.

‘Later gaan we ook dieper in op valkuilen die typerend zijn voor gemeenten waarin de cursisten natuurlijk zullen aanlopen tegen bestaande structuren of uitdagingen die buiten hun zelf vallen. Ook dat zullen we benaderen vanuit design thinking.´

Nieuwe methoden

Er zijn zeven losse trajecten vertelt Japenga. ‘Elke keer introduceren we een methode uit de wereld van design thinking en kijken we hoe we die kunnen toepassen binnen de gemeente. De cursisten gaan dus altijd ook direct aan de slag. Het is erop gericht om dichter bij de ervaring van de eindgebruiker te komen. Essentieel als je de openbare ruimte wilt verbeteren. De mens moet centraal staan.’

Meer informatie, neem contact met ons op.

Van idee naar studieprogramma

Van idee naar studieprogramma

Visie: Kansgestuurd beheer!

Visie: Kansgestuurd beheer!