Masterclass: ruimtelijk economisch

Masterclass: ruimtelijk economisch

Dinsdag 29 oktober vond in Nijmegen de vierde en laatste masterclass plaats op het industrieterrein aan de Waal. Het onderwerp van deze dag: Ruimtelijke en Economische ontwikkelingen en de Openbare Ruimte.

Tijdens de presentatie in de voormalige Honigfabriek werd duidelijk dat steden in de toekomst steeds meer te maken krijgen met verdichting. De bevolkingsgroei van Nederland concentreert zich steeds meer in steden. Waar steden zich vroeger uitbreiden, is er nu steeds meer sprake van inbreiding. Daarnaast krijgen steden te maken met veranderende consumptiepatronen en nieuwe vormen van mobiliteit. Deze ontwikkelingen vormen een bedreiging voor de leefbaarheid en identiteit van steden. Door de openbare ruimte aan te passen en voor te bereiden op deze ontwikkelingen kunnen gemeenten deze negatieve gevolgen voor zijn.

 
Een open stad

De rondleiding die volgde over het industrieterrein aan de Waalkade diende als uitstekend voorbeeld voor hoe een stad zich toekomstbestendig kan opstellen. In aanloop naar een grootschalig nieuwbouwproject geeft de gemeente ruimte aan de creatieve sector om tijdelijk gebruik te maken van het terrein om leegstand te voorkomen en startende bedrijven een kans te geven. Een mooi voorbeeld van een ‘open stad’.

Het middagprogramma bood ruimte voor de deelnemer om na te denken over welke gevolgen de ruimtelijke economische ontwikkelingen hebben op hun eigen gemeenten. Hieruit kwam dat verdichting ook kansen biedt. ‘’Beheer kan dienen als vliegwiel voor ontwikkelingen in de openbare ruimte’’ aldus één van de deelnemers. De volgende uitdaging is het meenemen van collega’s in de vernieuwde ambities die zijn ontstaan gedurende het leertraject.


Vloek of zegen

Ten slotte scheen Egbert van der Zee van de Universiteit Utrecht zijn licht over de gevolgen die het groeiende toerisme heeft op steden. Toerisme wordt in eerste instantie vaak positief ontvangen vanwege de economische voordelen. De negatieve gevolgen worden pas later zichtbaar en zijn dan niet altijd meer te remmen.

Wil je ook meer weten over de sociaal-maatschappelijke trends of het leertraject? Neem dan contact met ons op.

Inspiratie op de slotbijeenkomst

Inspiratie op de slotbijeenkomst

Masterclass: sociaal-maatschappelijk

Masterclass: sociaal-maatschappelijk