Masterclass: sociaal-maatschappelijk

Masterclass: sociaal-maatschappelijk

Tijdens de derde Masterclass in het leertraject waren we te gast bij gemeente Zoetermeer. De zeven deelnemende gemeentes hebben zich tijdens de Masterclass middels gesprekken en lezingen gefocust op hoe sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen zich verhouden tot het beheer van de openbare ruimte.

Sociaal-maatschappelijke trends

De stedelijke samenleving wordt steeds diverser. Niet alleen qua culturele achtergrond, maar ook op het gebied van leefstijlen en sociaal-economische verschillen. Daarnaast is er al langer een trend van toenemende burgerparticipatie. Ook vergrijzing, eenzaamheid en gezondheidsproblematiek zijn belangrijke trends.

Op stadsboerderij Het Buitenbeest in Zoetermeer werd de dag afgetrapt met een presentatie over deze sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Aan de hand van discussie en inspiratiekaarten is besproken hoe deze ontwikkelingen aangevlogen worden in de verschillende gemeentes.

Een stadsboulevard voor Zoetermeer

Ook gastgemeente Zoetermeer, ooit door het Rijk aangewezen als groeikern om de ernstige woningnood op te vangen, staat voor een uitdaging door deze trends. Twee stedenbouwkundigen van de gemeente gaven tijdens een middaglezing inzicht in hoe de huidige trends worden meegenomen in de herontwikkeling van de Afrikaweg tot stadsboulevard. Het huidige stadsbeeld rondom de Afrikaweg wordt gedomineerd door omvangrijke galerijflats, leegstaande kantoorpanden, anoniem aanvoelend groen en het alleenrecht van de auto. De toekomstige situatie biedt juist ruimte voor eigentijdse wensen als een mobiliteitshub, een mix van stedelijke functies en voldoende ruimte voor fietser en voetganger.

Onderzoek naar de gebruiker

Wetenschapper en docent dr. Bas Spierings (Universiteit Utrecht) sloot de dag af met een inspirerend verhaal over o.a. zijn onderzoek. Hij pleit ervoor om in de openbare ruimte niet alleen onderzoek te doen naar vooraf bepaalde afgebakende fysieke plekken, omdat je hiermee een minder beeld krijgt van de mening van mensen die de betreffende plek niet bezoeken. Bas Spierings schetste een alternatieve onderzoeksmethode; de procesgerichte benadering. Door bijvoorbeeld met mensen mee te fietsen op hun route naar het werk krijg je meer inzicht in de beleving en het gebruik van diverse plekken en routes. Hierdoor kan blijken dat er bepaalde plekken of routes bewust worden gekozen of worden vermeden. Doordat in deze vorm van onderzoek de gebruiker centraal staat en niet de plek, kunnen mooie oplossingen ontstaan voor vraagstukken in de openbare ruimte.

Wil je ook meer weten over de sociaal-maatschappelijke trends of het leertraject? Neem dan contact met ons op.

Masterclass: ruimtelijk economisch

Masterclass: ruimtelijk economisch

Technologie en de openbare ruimte

Technologie en de openbare ruimte