De vraagstukken van het leertraject

De vraagstukken van het leertraject

Op 6 en 7 oktober was de kick off van de tweede leergang van de Toekomst van Beheer. Een enorm enthousiaste en leergierige groep wordt de komende 16 maanden opgeleid tot beheerders van de toekomst. Een eigen gemeentelijk vraagstuk staat daarbij centraal. Met drie leerlijnen begeleiden wij de deelnemers in de uitwerking van dit vraagstuk. Maar welke vraagstukken worden uitgewerkt? En hoe werken ze daaraan gedurende het leertraject?

Het vraagstuk: de basis van het leerproces

De deelnemers leren door een vraagstuk uit te werken dat gericht is op de praktijk, de toekomst en de eigen organisatie. Doordat het vraagstuk daadwerkelijk speelt in de organisatie, kan het direct in praktijk worden gebracht en is de impact van het leertraject groot.

Voorbeelden van vraagstukken zijn:

  • Hoe kunnen we beter samenwerken met andere afdelingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en energieneutraal bouwen?

  • Hoe kan beheer op een innovatieve wijze bijdragen aan het verhogen van de leefkwaliteit?

  • Hoe creëer je binnen de organisatie meer bewustwording voor de meerwaarde van beheer?

  • Hoe kunnen we het beheer van de openbare ruimte toekomstbestendig organiseren?

  • Hoe zorgen we ervoor dat beheer door de samenleving, bestuurders en eigen organisatie wordt gezien als 'onmisbare meedenker' bij ontwikkelingen die (mogelijk) effect hebben op onze buitenruimte?

  • Hoe creëren we een meerjarenopgavenprogramma die kan rekenen op commitment, eigenaarschap, draagvlak en impact?

De resultaten van de vraagstukken verschillen. Aan het einde van het leertraject ligt er bijvoorbeeld een procesverbetering, een ambitiedocument voor beheer, een MJOP of een routekaart voor de organisatie.

De probleemstelling is veelal hetzelfde. Ontwikkelingen in de maatschappij hebben enorme invloed op de openbare ruimte en de organisatie. De budgetten voor beheer, kennis en capaciteit van personeel en interne processen bewegen niet zo snel mee als dat ontwikkelingen plaatsvinden.

Daarnaast wordt beheer in veel gemeentelijke organisaties nog niet gezien als een afdeling die een grote bijdrage levert aan de enorme hoeveelheid ontwikkelingen en opgaven. Het is dan ook logisch dat veel vraagstukken gaan over samenwerken, de bekendheid en imago van beheer en organisatie- en teamontwikkeling.

Drie leerlijnen en drie fases voor de meeste impact

De impact van het leertraject creëren we door het inzetten van drie leerlijnen en drie fases. De leerlijnen vormen een samenstelling van inhoud, competentie- en vaardighedentraining en het aanleren van een innovatieve werkwijze. De benodigde kennis en vaardigheden, bouwen we op in een verkennende, verdiepende en expertfase waarbij iedere keer nieuwe stappen worden gezet door de deelnemers.

Zo krijgen de deelnemers alle tools in handen om hun vraagstuk direct in de praktijk van de gemeentelijke organisatie te brengen. Op die manier zorgen zij voor verandering in de organisatie en ontwikkelen ze zich tot beheerders van de toekomst. Wij kijken nu al uit naar de resultaten van deze groep!

 Contact

Wil je meer weten over de gemeentelijke vraagstukken? Stuur een mail met je vraag naar Martin van der Zwan (martin.vanderzwan@planterra.nl).

Meer informatie over de leerlijnen vind je hier.

 

Uitwaaien in Hoorn

Uitwaaien in Hoorn

De ontwikkeling van de beheerder

De ontwikkeling van de beheerder