De resultaten van het leertraject

De resultaten van het leertraject

In 2021 gaat de tweede leergang van het leertraject De Toekomst van Beheer van start. Wat hebben de deelnemers van de eerste leergang bereikt? Wat zijn de resultaten? We staan graag stil bij een paar voorbeelden.

Artikel met de belangrijkste lessen

Gemeenten Ede, Arnhem en Zwolle sloegen vanaf het begin hun handen ineen. Ze hadden hetzelfde onderwerp: circulariteit in de buitenruimte waar ze veel inspiratie voor uitwisselden. Alle drie de organisaties brachten vervolgens op hun eigen manier het thema verder en pasten daar design thinking bij toe. De resultaten zijn gedeeld in een artikel in Stadswerk magazine “Leren innoveren met circulair beheer” waarin ze toelichten hoe ver zij al zijn met circulariteit in beheer. Zo is het gemeente Ede gelukt om in een project de toepassing van het hergebruik van materialen voor te schrijven bij een aanbesteding en heeft Arnhem hard gewerkt aan het verbinden van de afdeling beleid en beheer om samen te komen tot een integrale visie op circulariteit. Zwolle was al verder: verschillende projecten werden al circulair uitgevoerd. Bij hen ging het juist om circulair werken als een olievlek verder door de organisatie te verspreiden en inspiratie te bieden aan collega’s.  

 Serious game  ‘Buitengeluk’

Gemeente Almere gooide het over een andere boeg en zette in op een Serious game waarin de wereld van de beheerder is nagebootst. Ze ontwikkelden het bordspel ‘Buitengeluk’. Dit spel vormt een conversation piece waarmee op een speelse manier verschillende mensen en afdelingen met elkaar verbonden kunnen worden en in gesprek kunnen gaan over het beheer van de openbare ruimte. Deelnemers kunnen zo in de wereld van de ‘beheerder’ stappen en ervaren wat er allemaal op hen afkomt. Het begint bij regulier onderhoud, maar beetje bij beetje wordt het spel lastiger en worden er nieuwe spelelementen ingegooid. Zo wordt de invloed van de politiek belangrijker en komen er meningen van inwoners bij. En dit allemaal in een leuke spelvorm!

Portfolio

Een andere deel van de resultaten is het portfolio waarin reflectie op persoonlijke ontwikkeling centraal stond. De deelnemers beschreven uitgebreid hun leerprocessen. Het portfolio was vormvrij wat de creativiteit stimuleerde. Zo kwamen er kleurrijke documenten binnen en zijn er websites gebouwd om de geleerde lessen te laten zien.

En nog veel meer…

Dit zijn slechts een paar van de eindresultaten van de leergang. De deelnemers hebben hard gewerkt en zijn creatief geweest om hun doelen te behalen. Onder begeleiding van de docenten van het leertraject hebben zij stap voor stap gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en het innoveren van beheer binnen hun eigen gemeente. En dit is ze zeker gelukt.

De ontwikkeling van de beheerder

De ontwikkeling van de beheerder

Oud-deelnemers vinden elkaar online

Oud-deelnemers vinden elkaar online